OGŁOSZENIE - ŻYWIENIE DZIECI W PRZEDSZKOLU
Ta strona używa plików cookies.
Polityka Cookies    Jak wyłączyć cookies?    Cyberbezpieczeństwo AKCEPTUJĘ

   Szanowni  Rodzice

 

Sposób funkcjonowania każdej placówki oświatowej jest ściśle określony w przepisach

prawnych. Do 01.09.2015 r. kwestie dotyczące sposobu organizowania żywienia dzieci

i młodzieży w placówkach oświatowych nie były jednak regulowane. Polska jako kraj

członkowski Unii Europejskiej zobowiązany był do uregulowania, i to bezwzględnie

w przepisach prawnych, zasad zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży. Polska jest obecnie

jednym z krajów unijnych, w którym najszybciej przyrasta liczba dzieci z otyłością

i nadwagą. Coraz więcej dzieci i młodzieży choruje na choroby dietozależne, wśród których

wymienić należy przede wszystkim cukrzycę. Niewłaściwe odżywianie w wieku dziecięcym

prowadzi również do wielu chorób w życiu dorosłym, np. nadciśnienie, osteoporoza.

Z tych właśnie powodów, pierwsze prawne wymagania określające jak powinny być

żywione dzieci i młodzież w Polsce pojawiły się właśnie 01.09.2015 r.

Ich wprowadzenie wzbudziło ogromne emocje i kontrowersje.

 

Przypomnijmy choćby głośne dyskusje dotyczące zakazu sprzedaży w sklepikach

drożdżówek, czy ograniczeń w stosowaniu soli i cukru w stołówkach przedszkolnych

i szkolnych. Na skutek licznych protestów, w szczególności rodziców, Ministerstwo

Zdrowia złagodziło, jednak tylko niektóre, z dość restrykcyjnych wymagań. I tak w dniu

01.08.2016 r. ukazało się nowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 1 sierpnia 2016 r.

w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży

w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze

stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach

(Dz. U. z 2016 r., poz. 1154). Rozporządzenie weszło w życie z dniem 01.09.2016 r.

Rozporządzenie zobowiązuje każdego, kto przygotowuje posiłki dla dzieci i młodzieży, aby

środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży być

w jednostkach systemu oświaty spełniały odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej,

wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej. Oznacza to, że porcje dla

dzieci i młodzieży serwowane w przedszkolu czy szkole muszą być ściśle zbilansowane

i dostosowane do rzeczywistych potrzeb dzieci, ani za małe, ani za duże.

 

 

 

Obowiązujące normy żywienia dzieci i młodzieży określają szczególnie niskie poziomy spożycia tłuszczu nasyconego,

soli i cukru, co ma bezpośredni związek z obniżeniem walorów smakowych potraw, do których są przyzwyczajone nasze dzieci.

Co więcej Rozporządzenie określa szczegółowo, że codzienny jadłospis musi opierać się na:

 - co najmniej 2 porcjach produktów mlecznych,

 - co najmniej 1 porcji z grupy mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,

- warzywach i owocach, które należy podać do absolutnie każdego posiłku,

- przynajmniej 1 porcji produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie i kolacji,

 - przynajmniej 1 porcji ryby w tygodniu, - nie więcej niż 2 potrawach smażonych w tygodniu.

Oczywiście powyższe wymagania należy dostosować do rodzaju placówki (przedszkole/szkoła) i liczby posiłków podawanych w tej placówce.

Nie mniej jednak, niezależnie od preferencji żywieniowych Państwa jako rodziców, jak również Waszych pociech, na placówkach przedszkolnych i szkolnych

ciąży bezwzględny obowiązek dostosowania się do wymagań opisanego Rozporządzenia.

Rozporządzenie to nie przewiduje ani żadnych odstępstw od opisanych wymagań, ani też wprowadzenia okresu przejściowego dla ich stosowania,

zaś odpowiedzialność za przestrzeganie przepisów żywieniowych w pełni ciąży na placówce oświatowej.

 

Ułatwieniem dla każdej placówki stosującej nowe przepisy będzie wsparcie Państwa jako

rodziców np. w formie rozmowy z dzieckiem i zachęcania go do spożywania posiłków

przygotowywanych w placówce. Nawet jeśli dziecko nie lubi danej potrawy powinniśmy

zachęcać go do spróbowania jej. Bywa, że dopiero po wielu próbach dziecko skosztuje

czegoś, czego do tej pory nie próbowało lub przekona się do czegoś, czego dotychczas nie

lubiło. Niejednokrotnie łatwiej osiągnąć taki efekt, kiedy dziecko przebywa w grupie.

Podkreślić należy, że im mniejsze dziecko tym łatwiej będzie nam nauczyć go zdrowych

nawyków żywieniowych. Mając zatem na uwadze powyższe chcemy podkreślić, że

dokładamy wszelkich starań, aby żywić Państwa dzieci przede wszystkim smacznie

i zdrowo, przy czym określenie „zdrowo” w obecnym stanie prawnym należy rozumieć jako

„w zgodzie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia”, do którego przestrzegania jesteśmy

zobowiązani. Nie mniej jednak pamiętamy, że posiłki mają być przede wszystkim

apetyczne, kolorowe, smaczne o co dbamy każdego dnia. Liczymy na Państwa zarówno

zrozumienie, jak i wsparcie we wspólnych działaniach prozdrowotnych kierowanych do

                 Naszych pociech.

 

                                                                                            Z wyrazami szacunku

 

Centrum Kształcenia i Wdrożeń wspiera zdrowe żywienie dzieci

WWW.ckiw.edu.pl  https://www.facebook.com/ckiw.edu